Οι δύο σημαντικότερες ποικιλίες καφέ στον κόσμο

415

Δύο είναι οι σημαντικότερες ποικιλίες καφέ στον κόσμο. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα προϊόντα καφέ που γνωρίζουμε σήμερα είναι συσκευασμένα μίγματα σε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς των δύο ποικιλιών.

Το κάθε μίγμα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά με σκοπό να ικανοποιεί την επιθυμητή γεύση και άρωμα από το καταναλωτικό κοινό. Επί της ουσίας όμως τα δύο βασικά είδη καφεόδεντρου (καφέα) τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες, στις οποίες βασίζεται το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ είναι η Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα.

Αrabica

Των δύο προηγήθηκε χρονολογικά η ποικιλία arabica. Εκτιμάται ότι κατάγεται από την Αιθιοπία αλλά, όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο. Το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ ανήκει στην ποικιλία arabica.

Το ιδανικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί η ποικιλία είναι τα μεγάλα υψόμετρα. Διαθέτει μία ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει 1% καφεΐνη. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής της εντοπίζονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ ως ποικιλία είναι γνωστή για την έντονη αρωματική γεύση που δίνει στον καφέ. Από υψηλής ποιότητας ποικιλία arabica παρασκευάζονται οι διάφοροι τύποι ελαφρού καφέ (mild coffees).

Robusta

Η ποικιλία robusta (εύρωστη). Η ποικιλία robusta είναι ανθεκτικότερη στις ασθένειες του φυτού από την arabica, λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεΐνης που περιέχει (η καφεΐνη μπορεί να παραλύσει και σκοτώσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο).

Ευδοκιμεί κυρίως σε χαμηλότερα υψόμετρα και διαθέτει μία πιο δριμεία, σκληρή γεύση. Η ποικιλία robusta, που αποτελεί το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα θερμά-υγρά κλίματα, στα οποία η arabica δεν ευδοκιμεί. Παρά την περισσότερο ουδέτερη γεύση της σε σχέση με την arabica, η ποικιλία robusta έχει αυξημένη δημοτικότητα, ιδιαίτερα στη μορφή του διαλυτού καφέ.

Συνθήκες καλλιέργειας

Υψόμετρο

Arabica 900-2000 m

Robusta 200-300 m

Θερμοκρασίες

Arabica 20-25 C

Robusta 24-26 C

Προέλευση του προϊόντος

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ως θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιείτο αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους. Η παλαιότερη αξιόπιστη αναφορά στην κατανάλωση καφέ η στην γνώση καφεόδεντρων εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα, στα μοναστήρια των Σούφι της Υεμένης.

Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη qahwa που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ