Πρώτη φορά διώκεται συνδικαλιστής αστυνομικός για τη γνώμη του

91

Για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά, η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διώκει ένστολο συνδικαλιστή, και μάλιστα πρόεδρο σωματείου, για την έκφραση γνώμης και άσκηση κριτικής. Διατάσει την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης με το ερώτημα της αργίας με απόλυση ή αργίας με πρόσκαιρη παύση. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το… 1989 στον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Δημήτρη Κυριαζίδη, βουλευτή σήμερα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πρωτοφανείς ενέργειες της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. προήλθαν από τις δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλη Ντούμα, και στον «Ελεύθερο Τύπο», στις οποίες ανέφερε:

«Με την απαγόρευση της συγκέντρωσης των αστυνομικών παραδόθηκε ‘καθαρό’ το κράτος του Εξαρχιστάν στους μπαχαλάκηδες που πραγματοποίησαν πάρτι με κοκτέιλ μολότοφ. Το γεγονός καθιστά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε υπουργό Εξωτερικών και δεν αναμένουμε τίποτα άλλο παρά από τα εγκαίνια της πρεσβείας του νέου κράτους του Εξαρχιστάν».

«… αυτό θα γράψει η ιστορία τους»

Η αποκάλυψη για την πειθαρχική δίωξη, ήρθε από την ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, η οποία στήριζε τον πρόεδρό του. Ο «Ελεύθερος Τύπος» βρήκε τον κ. Βασίλη Ντούμα έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και σχολίασε τη δίωξη:

«Αποτελεί ένα σχήμα οξύμωρο μέλος αριστερής κυβέρνησης να διατάσσει και να δίνει εντολή να κληθεί σε απολογία με μία ανώτερη πειθαρχική ποινή συνδικαλιστής που εκφράζει δημόσια τη γνώμη του και την κριτική του. Δεν ξέρω αλλά κάποιος λίαν επιεικώς πρέπει να τον περιορίσει. Για μένα όμως είναι ιδιαίτερα τιμητικό να μπαίνω σε αυτή την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο για δηλώσεις μου που αφορούν τα Εξάρχεια που όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα ‘θυσιαστήριο’ αστυνομικών, συναδέλφων που καίγονται κάθε μέρα, τραυματίζονται και απειλείται η ζωή τους.»

Σε ερώτηση αν πιστεύει πως η περίπτωσή του μπορεί να αποτελεί «προπομπό» άλλων παρόμοιων ενεργειών σε άλλους εργασιακούς κλάδους ο πειθαρχικά ελεγχόμενος συνδικαλιστής απάντησε:

«Σίγουρα εγώ είμαι η αφορμή το μήνυμα που σίγουρα θέλει να περάσει είναι να μην μιλάτε και να μην ασκείτε κριτική. Σε ότι αφορά εμένα δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φιμωθώ, ούτε να μπω στη διαδικασία ανάσχεσης και πισωγυρίσματος θα συνεχίσω να λέω δημόσια την άποψή μου και θα ασκώ κριτική πάντα στο πλαίσια τα συνδικαλιστικά και της ευπρέπειας που τα ασκώ αρκετά χρόνια. Κάποιοι όμως πιθανόν να μείνουν στην ιστορία όχι για το έργο τους αλλά για το γεγονός του ότι άσκησαν και ζήτησαν τον έλεγχο τον διοικητικό σε συνδικαλιστές που εκφράζουν την άποψή τους. Ο καθένας γράφει την ιστορία του και αφορά αυτό όχι μόνο την πολιτική ηγεσία αλλά και την φυσική ηγεσία διότι και εκείνη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ο κ. Ντούμας είχε κληθεί από την φυσική ηγεσία, η οποία του γνωστοποίησε την έναρξη ένορκης διοικητικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν πειθαρχικά παραπτώματα που επισύρουν την ανώτερη πειθαρχική ποινή της αργίας με απόλυση.

Η «κλήση σε ακρόαση»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ., έλαβε την κλήση σε ακρόαση από Ταξίαρχο του Επιτελείου της αστυνομίας με θέμα: «Κλήση σε ακρόαση για παροχή έγγραφων εξηγήσεων σχετικά με τη λήψη ή ότι του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος σας».

Περιγράφονται οι διατάξεις του Συντάγματος και του πειθαρχικού δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκε η διαταγή του Προϊσταμένου Επιτελείου ΕΛ.ΑΣ. για άσκηση πειθαρχικής δίωξης, με τη διενέργεια ΕΔΕ, προς διερεύνηση τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων, που επισύρουν την ποινή της αργίας με απόλυση, για τη δημόσια διατύπωση του Προέδρου των Ειδικών Φρουρών μη επιτρεπτών σχολίων-κρίσεων-αξιολογήσεων σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Με το σχετικό έγγραφο ο πειθαρχικά ελεγχόμενος συνδικαλιστής τίθεται σε διαθεσιμότητα και σε διάστημα πέντε ημερών πρέπει να δώσει τις έγγραφες απόψεις του για το ζήτημα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωσή της εκφράζει την έκπληξή της για την πρωτοφανή ενέργεια -απόπειρα φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος των ενστόλων και «καταδικάζει την πειθαρχική δίωξη, ενώ καλεί την Ηγεσία να μην προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, που το μόνο αποτέλεσμά τους θα είναι ένα ακόμα πλήγμα στο κύρος των θεσμών».

«Σκούπισαν» τη ΓΑΔΑ

Την ίδια ώρα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών πήραν… σκούπες και φαράσια για να καθαρίσουν την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σε μια κίνηση πρακτική αλλά και συμβολική οι αστυνομικοί ανέλαβαν δράση για την καθαριότητα του κτηρίου. Αιτία η ανυπόφορη κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της έλλειψης συνεργείων καθαρισμού με δεδομένο η σύμβαση έχει λήξη από την 1ηΙανουαρίου 2016. Από τότε με «ημίμετρα» οι συμβάσεις ανανεώνονται με τον μήνα, αποτελώντας βέβαια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Μετά τον μήνα λοιπόν και για τις 15 ημέρες που μεσολαβούν έως την επόμενη ανανέωση σύμβασης η κατάσταση που δημιουργείται είναι απερίγραπτη. Οι συνθήκες υγιεινής σε γραφεία, τουαλέτες και κρατητήρια όλων των αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας είναι απαράδεκτη, με τους αστυνομικούς να κάνουν «ρεφενέ» για την… ενοικίαση καθαριστριών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ