Βίντεο: Ερευνητές ανακάλυψαν «πόλη» χταποδιών στον βυθό της Αυστραλίας

Μια «αποικία» χταποδιών που συμβιώνουν στον βυθό του Κόλπου του Τζέρβις έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες και τους λάτρεις της θαλάσσιας ζωής.

Ο καθηγητής David Schell του Alaska Pacific University ανακάλυψε πρόσφατα με μια ομάδα ερευνητών την αποικία των χταποδιών Octopus tetricus (γνωστά και ως κοινά χταπόδια του Σίδνεϊ) σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Αυστραλίας.

Η σχετική μελέτη που περιγράφει τις συνήθειες των κατοίκων της… χταπουδόπολης, δημοσιεύτηκε πρόσφατα το περιοδικό Marine and Freshwater Behavior and Physiology και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι τα χταπόδια δεν είναι τελικά τα μοναχικά πλάσματα που θεωρούνταν μέχρι σήμερα από τους θαλάσσιους βιολόγους.
Η καινούργια «πόλη» με το χαριτωμένο παρατσούκλι «Octlantis» (συνδυασμός των αγγλικών λέξεων για το «χταπόδι» και την «Ατλαντίδα») δεν απέχει πολύ από την «Octoplis», την πρώτη αποικία χταποδιών που είχε ανακαλυφθεί 2009.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα με σιγουριά αν οι συγκεκριμένες αποικίες είναι τελικά πιο συχνές απ’ ό,τι πιστεύαμε, ή εάν αποτελούν απλώς παρεκκλίσεις από τη συνήθη συμπεριφορά των χταποδιών.

Πάντως, οι 15 κάτοικοι της «χταποδο-Ατλαντίδας» φαίνονται να συμβιώνουν οικειοθελώς, παρά το γεγονός ότι δεν λείπουν καυγάδες ανάμεσα στα πιο επιθετικά χταπόδια, που αυξάνουν τον κίνδυνο προσέλκυσης θηρευτών λόγω της έντονης δραστηριότητας στα νερά.