«Λιμνοθάλλαζα»: Η Σ. Σακοράφα στο Μεσολόγγι για το θέμα των μονάδων καύσης βιορευστών

Την Πέμπτη 2 Νοέμβρη συμμετείχε σε εκδήλωση-ενημέρωση στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσία εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης, όπου έγινε παρουσίαση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή από την λειτουργία των μονάδων, οι παρατυπίες και παρανομίες της αδειοδότησή τους καθώς και ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων, των δράσεων και των παρεμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση της ευρωβουλευτού και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους πολίτες.

Η κ. Σακοράφα στην τοποθέτησή της τόνισε ότι αποτελεί ισχυρό όπλο της τοπικής κοινωνίας, η ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού), ενάντια στη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών. Η ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι βασική επιδίωξη είναι να γίνει ανάκληση των αδειών και επανεξέταση των φακέλων αδειοδότησης των μονάδων και υπήρξε δέσμευση όλων των φορέων να αποστείλουν αίτημα προς τον υπουργό προκειμένου να υλοποιήσει την παραπάνω απαίτηση.

Η επίσκεψη της κ. Σακοράφα συνέπεσε χρονικά με την ψήφιση τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις 1-11-2017, η οποία αυστηροποιεί το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων των μονάδων βιορευστών προστατεύοντας τη γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς και τις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές. Η κίνηση αυτή του Υπουργείου αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη του αγώνα μας των τελευταίων οκτώ μηνών αφού η πίεση που ασκείται προς τα κέντρα εξουσίας απέδωσε καρπούς με την αλλαγή του νομού για παρόμοιες μελλοντικές «επενδύσεις». Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η μόνη δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην επιχειρούμενη καταστροφική επέλαση κατά του Εθνικού μας Πάρκου αποτελεί η δική μας ενεργός συμμετοχή και ο αγώνας μας για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα