Τα πρώτα ζώα ήταν νυκτόβια επειδή έτρεμαν τα γιγαντιαία ερπετά

0

Τα πρώτα θηλαστικά αναδύθηκαν την εποχή της βασιλείας των δεινοσαύρων, κι έτσι υιοθέτησαν αναγκαστικά νυχτερινές συνήθειες για να παραμένουν στη ζωή.

Και θα έπρεπε να περιμένουν να εξαφανιστούν οι μεγάλες σαύρες από προσώπου γης για να βγουν στο φως του ήλιου!

Αυτό μας λέει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Ecology & Evolution», που τοποθετεί την αλλαγή στον τρόπο ζωής των θηλαστικών κάπου μεταξύ 52-33 εκατ. χρόνια πριν.

woghriwh5

Όπως μας λένε οι επιστήμονες, τα ζώα είχαν κολλήσει στη νυχτερινή αυτή ζωή όταν οι δεινόσαυροι τρομοκρατούσαν τον πλανήτη. Και ήταν πιθανότατα η ξαφνική εξαφάνιση των ερπετών του Μεσοζωικού Αιώνα πριν από 66 εκατ. χρόνια που επέτρεψε στα θηλαστικά να βγουν στο φως και να εξελιχθούν.

Τα απολιθώματα των θηλαστικών από αυτή την προϊστορική εποχή σπανίζουν, ακόμα όμως κι αν είχαν επαρκή απολιθώματα στα χέρια τους οι παλαιοντολόγοι και οι εξελικτικοί βιολόγοι και πάλι θα ήταν δύσκολο να συνάγουν στοιχεία για τη συμπεριφορά τους από μερικά οστά.

woghriwh2

Παρά ταύτα, οι συγκεκριμένοι ερευνητές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα πρώτα θηλαστικά ήταν νυκτόβια και συζητούν απλώς για το πότε ακριβώς αναδύθηκαν από τα έγκατα της Γης. Ευρύτερη επιστημονική συναίνεση δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει για την ώρα…