«Καμπανάκι» για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η αφύπνιση της Κεντροαριστεράς

0

Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του νέου φορέα στην κεντροαριστερά όπως και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ανακάτεψαν αρκετά την τράπουλα στο πολιτικό σκηνικό, χτυπώντας «καμπανάκια» τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, που βλέπουν το εγχείρημα του νέου φορέα να προχωρά με αξιώσεις και να καλύπτει χώρους από τους οποίους φιλοδοξούσαν να «επεκταθούν» πολιτικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ δείχνουν ωστόσο να διαβάζουν από διαφορετικό πρίσμα τους συσχετισμούς που δημιουργούνται και τις εξελίξεις.

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγάλη προσέλευση των πολιτών προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση καθώς είχε βάλει τον πήχη της συμμετοχής χαμηλά και είναι ενδεικτικό το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία διαρροή από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου για την εκλογική διαδικασία στην κεντροαριστερά, ένα χώρο τον οποίο διεκδικούσε να καταλάβει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο με την εκλογή της Φώφης Γεννηματά ή του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται το εγχείρημα να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς και οι δύο προέρχονται από το  ΠΑΣΟΚ και πρώτο μέλημα τους θα είναι να περιχαρακώσουν τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο στον οποίο έχουν ισχυρά ερείσματα. Παράλληλα επικρατεί έντονος προβληματισμός και για τους πασοκογενείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και ανάλογα με το ποιος τελικά θα αναλάβει τα ηνία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς το Μαξίμου να επιχειρήσει να ρίξει «γέφυρες» φιλίας και στον ανασχηματισμό να τοποθετήσει περισσότερα «πασοκογενή» στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες διαρροές ψηφοφόρων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κεντρικά δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από το κυβερνών κόμμα ούτε για τη ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ούτε για το αποτέλεσμα της κάλπης. Το μόνο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ανοιχτά έσπευσε να τοποθετηθεί ήταν ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μάλιστα… «πανηγύρισε» για την νίκη των υποψηφίων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ.

«Η μαζική συμμετοχή πολιτών στην εκλογή προέδρου του νέου φορέα είναι θετική για την δημοκρατία. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δείχνει ότι ο νέος φορέας είναι ΠΑΣΟΚplus και συνιστά ήττα όσων ήθελαν ανοιχτά την σύμπραξη με την ΝΔ. Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντί-αριστερά» ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter.

Σκεπτικισμός στη ΝΔ

Μπορεί στο Μοσχάτο να κάνουν λόγο για «ενθαρρυντικό» μηνύματα λόγω της συμμετοχή των πολιτών, ωστόσο το δίδυμο Γεννηματά – Ανδρουλάκη που προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο, βάζει σε σκέψεις τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ καθώς «ψαλιδίζει» τις ελπίδες για κυβερνητική συνεργασία. Τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο ευρωβουλευτής έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο το συγκεκριμένο σενάριο έρχεται σε δεύτερη μοίρα για την «γαλάζια» παράταξη, καθώς εκείνο που προέχει είναι ο νέος πολιτικός φορέας να μπορέσει να πλήξει σημαντικά τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα ανοίξει ακόμη περαιτέρω την ψαλίδα της διαφοράς με την ΝΔ και θα την φέρει πιο κοντά στην αυτοδυναμία, που είναι και ο πρωταρχικός στόχος. Για αυτό και στο Μοσχάτο θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά προκειμένου να μιλούν από σχέση ισχύος με οποίο κόμμα συνεργαστούν.

Στη ΝΔ ποντάρουν επίσης στις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τόσο με την Φώφη Γεννηματά όσο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή την επόμενη των εκλογών μεταξύ των δύο κομμάτων.