Περιθώριο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι προκειμένου να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για την εξισωτική αποζημίωση του 2017, (αρχής γενομένης από την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου), μετά την ανάρτηση της λίστας με τους εγκριθέντες και τους απορριπτόμενους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η απόφαση αυτή έρχεται προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία της πληρωμής των δικαιούχων, η οποία σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα γίνει ξεχωριστά από τις πιστώσεις για την εξόφληση του τσεκ και με διαφορά μιας εβδομάδας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθεί η εξόφληση του τσεκ, με ποσό ύψους περί το 1 δις ευρώ, με πιθανότερη ημερομηνία ως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσει η πίστωση της εξισωτικής.

Μάλιστα στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η εξέταση των προσφυγών πρέπει να διεξάγεται παράλληλα με την υποβολή και να ολοκληρωθεί άμεσα έως τις 15/12/2017 δεδομένου του χρονοδιαγράμματος για πραγματοποίηση πληρωμής εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2017».

Να σημειωθεί ότι με έτερη τροποποιητική απόφαση αυξάνεται στα 242 εκατ. ευρώ -έναντι 230 εκατ. όπως οριζόταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος- η δημόσια δαπάνη για την εξισωτική του 2017.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Καπρέλη, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΠΑΑ 2014-2020 (Εξισωτική Αποζημίωση). 

Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων δημιουργήθηκαν στη μηχανογραφική εφαρμογή :

α. η «Κατάσταση ένταξης στο Μέτρο 13» και

β. η «Κατάσταση Απορριφθέντων στο Μέτρο 13»

από τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε αντίστοιχα τους πίνακες Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων(Απορριπτομένων). Τα συγκεκριμένα εκτυπωτικά βρίσκονται στο ΟΣΔΕ 2017- ΟΣΔΕ – Ένταξη στο Μέτρο 13. Οι εν λόγω καταστάσεις χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες σας για την ενημέρωση των παραγωγών και προβαίνετε σε ανάρτηση ανακοίνωσης σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης κατάταξης, τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ και την έναρξη υποβολής των ενδικοφανών προσφυγών σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΥΑ από 29.11.2017.

Οι πίνακες Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων (Απορριπτομένων) που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (http:www.opekepe.gr) είναι διαθέσιμοι για προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών μέσω της καρτέλας του αγρότη.

Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων δύναται να υποβληθεί ενδικοφανής προσφυγή κατά την έννοια του άρθρου 25 του Ν. 2690/1999 όπως συνημμένο υπόδειγμα, ως ακολούθως:

1. Οι προσφυγές υποβάλλονται, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την Τετάρτη 29/11/2017 ως την Τρίτη 12/12/2017, είτε απευθείας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Περιφερειακές Μονάδες ή Νομαρχιακές Μονάδες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., είτε στους πιστοποιημένους φορείς υποβολής αιτήσεων με την υποχρέωση των τελευταίων να τις αποστέλλουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.

2. Στην προσφυγή του ο γεωργός οφείλει να αναφέρει αναλυτικά τους λόγους καθώς και να προσκομίζει οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο προκειμένου να αποδείξει το αληθές των λόγων του.

3. Οι προσφυγές των παραγωγών εξετάζονται από τριμελή επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Περιφερειακής Δ/νσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

4. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με την πλειοψηφική γνώμη των παρόντων μελών.

5. Σε περίπτωση καταγγελίας ή υπόνοιας για απάτη για την αξιολόγηση της αίτησης πραγματοποιείται και συμπληρωματικός επιτόπιος έλεγχος.

6. Η εξέταση των προσφυγών πρέπει να διεξάγεται παράλληλα με την υποβολή και να ολοκληρωθεί άμεσα έως τις 15/12/2017 δεδομένου του χρονοδιαγράμματος για πραγματοποίηση πληρωμής εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2017.

7. Μετά το τέλος της εξέτασης των προσφυγών το σύνολο των στοιχείων καταχωρίζονται στο ΟΠΣΕΑΕ.

Στην συνέχεια με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ο ΕΦΔ προβαίνει στην ένταξη των πράξεων για τις παραδεκτές αιτήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 11 της παρούσας. Για τις προσφυγές που δεν κρίθηκαν βάσιμες ο ΕΦΔ ενημερώνει τους προσφεύγοντες με ανάρτηση πίνακα των τελικά απορριπτομένων αιτήσεων στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., του Υπ.Α.Α.Τ. και του ΠΑΑ, τον οποίο γνωστοποιεί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και στους πιστοποιημένους φορείς υποβολής αιτήσεων.

ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΝΑ ΚΩΔΙΚΟ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ:

1ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ : ο έλεγχος υλοποιείται με μηχανογραφική διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων – ΕΑΕ 2017. Δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από την προβλεπόμενη επιτροπή Ενστάσεων.

2. ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΦΥΣ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ: ο έλεγχος υλοποιείται με μηχανογραφική διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων – ΕΑΕ 2017. Δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από την προβλεπόμενη επιτροπή Ενστάσεων.

3. ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ (18-67): Η προσφυγή θα εγκρίνεται αν σύμφωνα με το δελτίο ταυτότητας η ημερομηνία είναι εντός των ηλικιακών ορίων. (έτος γεννήσεως έως έτος πρωτοκόλλου αίτησης : 18-67 έτη)

4. ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΣ: ο έλεγχος υλοποιείται με μηχανογραφική διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων. Δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από την προβλεπόμενη επιτροπή Ενστάσεων.

5. Ο ΑΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ -ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ: Η προσφυγή θα εγκρίνεται μετά από προσκόμιση εγγράφου από ασφαλιστικό φορέα (ή άλλο) σύμφωνα με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η σύνταξη που λαμβάνει ο αιτών δεν είναι άμεση.

6. Ο ΑΙΤΩΝ/ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ:Η προσφυγή θα εγκρίνεται μετά από προσκόμιση εγγράφου από Περιφερειάρχη – Περιφέρεια – Περ. Ενότητα – ΔΑΟΚ.

7. Ο ΑΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΜΕ ΔΕΚΑΕΤΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ: Η προσφυγή θα εγκρίνεται μετά από προσκόμιση εγγράφου από Περιφερειάρχη – Περιφέρεια -Περ. Ενότητα -ΔΑΟΚ σχετικά με την άρση του αποκλεισμού.

8. Ο ΑΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ: Η προσφυγή θα εγκρίνεται μετά από προσκόμιση εγγράφου από Περιφερειάρχη – Περιφέρεια -Περ. Ενότητα – ΔΑΟΚ σχετικά με την άρση του αποκλεισμού.

9. ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ: Η προσφυγή θα εγκρίνεται μετά από προσκόμιση εγγράφου για τεκμηρίωση ανωτέρας βίας στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας για την ΕΑΕ.

10. ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΑΕ –μη ενεργός για το 2017.

11. ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΦΔ: ο έλεγχος υλοποιείται με μηχανογραφική διασταύρωση με αρχείο από ΕΦΔ. Δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από την προβλεπόμενη επιτροπή Ενστάσεων.

12. ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Η προσφυγή θα εγκρίνεται μετά από προσκόμιση σχετικού εγγράφου περί μεταβολής προσωπικών στοιχείων από την Ανεξ. Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με το οποίο θα διαπιστώνεται η μόνιμη κατοικία στο εσωτερικό.

Αυξάνεται στα 242 εκατ. ευρώ η δημόσια δαπάνη για την εξισωτική του 2017

Σύμφωνα με σχετική απόφαση, «τροποποιείται η παράγραφος «1.4 Πιστώσεις-Χρηματοδότηση» που αφορά τη δημόσια δαπάνη της Πρόσκλησης ως ακολούθως:

Η δημόσια δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 242.000.000 ευρώ.Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στα υπομέτρα ως εξής:

Υπομέτρο 13.1 : 155.000.000 ευρώ και

Υπομέτρο 13.2 : 87.000.000 ευρώ.

Οι πιστώσεις θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), ΣΑΕ 082/1.

Πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από το ένα Υπομέτρο μπορούν να μεταφερθούν στο άλλο Υπομέτρο.
Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι στις 23 ∆εκεµβρίου πιστώθηκαν συνολικά 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 143,9 εκατ. ευρώ αφορούν 206.812 παραγωγούς στα ορεινά και 79,8 εκατ. ευρώ 166.921 παραγωγούς σε µειονεκτικές περιοχές, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σηµειωτέον ότι για τις εν λόγω ∆ράσεις είχαν εγκριθεί 156,5 εκατ. ευρώ στα ορεινά και 87 εκατ. στα µειονεκτικά.

agronews.gr

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή!!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.