Κρήτη: Πάνω απο έξι τόνους χασίς σε μορφή “σοκολάτας” βρήκαν κρυμμένη στο αμπάρι πλοίου

0

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση του παράνομου φορτίου, που ήταν καλά κρυμμένο στο αμπάρι του πλοίου “ΑΝΔΡΕΑΣ” , σημαίας Τανζανίας, το οποίο ακινητοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Λιμενικοί από νωρίς το πρωί, οπότε και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης στο Ρέθυμνο είχαν αρχίσει την καταμέτρηση της τεράστιας ποσότητας χασίς, που έκρυβε στα αμπάρια του και μάλιστα σε μορφή “σοκολάτας”.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν έξι τόνοι, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια  κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα).

Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε διακόσια σαράντα ένα 241 δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 70.000.000 ευρώ.

sokolata

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο cretapost ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου Κώστας Καστρινάκης, πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα ναρκωτικών, που μετέφερε το συγκεκριμένο πλοίο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα από τη Συρία, μέλη του πληρώματος, οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγηθούν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών στην Αθήνα.

“Η προανάκριση συνεχίζεται και περιμένουμε οδηγίες από την Αθήνα για το τι θα γίνει από τώρα και στο εξής. Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα ναρκωτικών” αναφέρει ο κ. Καστρινάκης.

Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, το πλοίο, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Κύπρο με προορισμό τη Μάλτα, είχε μπει στο μικροσκόπιο των λιμενικών αρχών τις τελευταίες δύο ημέρες και όταν κρίθηκε ότι ήταν έτοιμοι να επέμβουν, ακινητοποίησαν το πλοίο.

Μετά από εξονυχιστικό έλεγχο σε όλους τους χώρους του ρυμουλκού, ο ειδικός σκύλος ανίχνευσης εντόπισε την ποσότητα του χασίς καλά κρυμμένη σε αμπάρι, όπου είχαν τοποθετηθεί βαρέλια και σακιά για να μην είναι ορατές οι συσκευασίες της “σοκολάτας”.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

“Ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης τεράστιας ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), που μέχρι τώρα ξεπερνά τους έξι (06) τόνους έλαβε χώρα κατά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με Υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, πρωινές ώρες της 05-12-17, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Πρωινές ώρες χθες (5-12-2017), το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό “ANDREAS” να πλέει στη θαλάσσια περιοχή πενήντα (50) ν.μ. νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.

Ακολούθως, τα έξι (06) μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το εν λόγω σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ., διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε έξι τόνους, εκατόν εβδομήντα επτά κιλά και οκτακόσια γραμμάρια (6.177,800 kg) κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα). Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε διακόσια σαράντα ένα (241) δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ (70.000.000€). Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για την εν λόγω υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση”.