Απάντηση Αχτσιόγλου για τις απεργίες: Υπερβολές και ανακρίβειες που σκορπούν ηττοπάθεια

Ασκήσεις «αριστερής» ισορροπίας στη διάταξη νεοφιλελεύθερης κοπής για τις απεργίες επιχείρησε η κυρία Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ «με υπερβολές και ανακρίβειες σκορπά ηττοπάθεια στους εργαζόμενους» και από την άλλη πως η ΝΔ ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών.

«Η διάταξη ορίζει ότι στα πρωτοβάθμια σωματεία που δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας ή ευρύτερης έκτασης, όταν συγκαλείται η γενική συνέλευση θα πρέπει να παρίσταται το 1 / 2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Δεν λέει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν το 50%+1» είπε αρχικά η υπουργός Εργασίας για να προσθέσει «Η διάταξη δεν εφαρμόζεται σε σωματεία πανελλαδικά όπως σουπερ μαρκετ και τράπεζες ούτε ευρύτερης έκτασης όπως τα σωματεία αττικής. Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης. Αν για παράδειγμα έχουμε μια επιχείρηση 150 εργαζόμενων και στο σωματείο είναι 100 και από αυτούς οι 80 είναι οικονομικά τακτοποιημένοι, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται εκεί. Αν οι 20 ψηφίζουν υπερ της απεργίας, 10 «κατά» και 10 «λευκό» τότε θα γίνει απεργία. Αυτό το ΚΚΕ το θεωρεί κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας; Δεν καταλαβαίνετε ότι με τις υπερβολές και τις ανακρίβειες δημιουργείτε το αντίστροφο αποτέλεσμα και σκορπάτε ηττοπάθεια στους εργαζόμενους;».

Η ίδια δε, υποστήριξε πως κατά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει την υιοθέτηση του λοκ άουτ και τις ομαδικές απολύσεις.

Απευθυνόμενη στη Νέα Δημοκρατία είπε: «Η ΝΔ εξέφρασε διαφορετική πρόταση για τις απεργίες. Προτείνει η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ενώ εμείς το όριο το βάζουμε στην παρουσία. Με την πρόταση της ΝΔ στο παραπάνω παράδειγμα θα έπρεπε να ψηφίσουν τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι για να προκηρυχθεί απεργία. Η πρόταση της ΝΔ ήταν η πρόταση του ΔΝΤ. Ταυτίστηκε με τους πιο ακραίους κύκλους δανειστών».

Νωρίτερα ο κ. Μάκης Βορίδης σχολιάζοντας τις διατάξεις για τις απεργίες «καλωσόρισε» την κυβέρνηση στις θέσεις της ΝΔ.

«Τον κ. Τσακαλώτο τον γνώρισε στο περιθώριο κοινής μας συνέντευξης για ξένο τηλεοπτικό σταθμό. Σχημάτισα καλή εντύπωση από το βιογραφικό του και τις σπουδές αλλά αυτή η εικόνα χάλασε όταν άρχισε να λέει τα αριστερά του. Τείνω να ανακτήσω αυτή την καλή εντύπωση με τις διατάξεις που εισάγει για τις απεργίες» ενώ αναφερόμενος στην κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε «Θυμόμαστε και την γλυκύτατη κυρία Αχτσιόγλου με το αγωνιστικό της φρόνημα και τώρα να είναι απέναντι από τους αγωνιστές».