Προσπάθεια να καθαρίσει κακόβουλα και προπαγανδιστικούς λογαριασμούς από αυτόνομα προγράμματα λογισμικού (bots) που προσποιούνται τους χρήστες και χειραγωγούν το δημόσιο διάλογο κάνει το Twitter

Όμως, ορισμένοι πραγματικοί χρήστες, ιδίως δεξιών πολιτικών πεποιθήσεων, που θεωρούν πως πέφτουν θύμα της «εκστρατείας», ξεσηκώθηκαν ότι γίνεται κυνήγι μαγισσών εναντίον τους.

Τα hashtags #TwitterLockout και #TwitterPurge έγιναν δημοφιλή, καθώς δεκάδες χρήστες ανέφεραν ότι μπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί τους, ωσότου απέδειξαν -δίνοντας και μετά επαληθεύοντας έναν αριθμό τηλεφώνου- ότι δεν ήσαν bots.

Ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι έχασαν πολλούς «ακολούθους» και ότι το Twitter κάνει διακρίσεις εναντίον των συντηρητικών πολιτικών απόψεων. Άλλοι πάλι τους κορόιδεψαν και αρνήθηκαν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Το ίδιο το Twitter δήλωσε, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό, ότι «τα εργαλεία μας είναι απολίτικα και εφαρμόζουμε τους κανόνες μας χωρίς πολιτική μεροληψία».

Διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει σε καθημερινή βάση να αναζητά και να εξουδετερώνει λογαριασμούς με ύποπτες συμπεριφορές, που υποδηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτοματοποιημένα bots ή που παραβιάζουν τους κανονισμούς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας κακόβουλους ή άδηλους στόχους.

Το Twitter δεν θα απαγορεύσει τελείως τη χρήση τέτοιων αυτόνομων προγραμμάτων λογισμικού που μπορεί να είναι χρήσιμα, για παράδειγμα οι αυτοματοποιημένες προειδοποιήσεις για σεισμό, για τον καιρό ή για άλλες δημόσιες και κοινωνικά ωέλιμες υπηρεσίες. Προσπαθεί όμως να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, μετά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί -όπως και το Facebook- ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους λογαριασμούς για να εξαπολύσει πόλεμο παραπληροφόρησης εναντίον των ΗΠΑ.

Το Twitter έκανε γνωστό ότι πλέον δεν θα επιτρέπει να αναρτώνται, ούτε από ανθρώπους χρήστες ούτε από bots, πανομοιότυπα μηνύματα από πολλαπλούς λογαριασμούς του, μία τακτική που θεωρείται ότι χρησιμοποιούν ρώσοι πράκτορες για να δημιουργούν στοχευμένα μηνύματα (tweets), τα οποία εξαπλώνονται σαν ιός στο διαδίκτυο (γίνονται δηλαδή viral).

Επίσης, το Twitter απαγόρευσε πια τη χρήση bots που επιτρέπουν σε χρήστες να εκτελούν ταυτόχρονες δραστηριότητες σε μαζική κλίμακα από πολλαπλούς λογαριασμούς, όπως τα απανωτά likes και retweets.

Στόχος αυτών των αλλαγών, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να υπάρξει «ποιότητα στη διάχυση των πληροφοριών» και περιορισμός «της κακόβουλης δραστηριότητας που στοχεύει σε κρίσιμες συνομιλίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Twitter, όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Το Twitter ανακοίνωσε ότι δίνει περιθώριο στους χρήστες, έως τις 23 Μαρτίου, για να συμμορφωθούν και μετά θα διαγράφει τους λογαριασμούς που «κάνουν του κεφαλιού τους».

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή!!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.