Εκθεση-αφιέρωμα στην Εξοδο του Μεσολογγίου και στις ιστορικές φαμίλιες Μακρή και Στάικου

0

Εγκαινιάζεται αύριο στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών με σπάνια αντικείμενα και κειμήλια από τις δύο λαμπρές οικογένειες

Μοναδικά κειμήλια, όπως παράσημα και μετάλλια, των λαμπρών ιστορικών οικογενειών Μακρή και Στάικου, που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην Εξοδο του Μεσολογγίου, έρχονται στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία.

Η άκρως επίκαιρη και ταιριαστή με το πνεύμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας έκθεση εγκαινιάζεται αύριο -και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου- στο αγαπημένο πολιτιστικό ίδρυμα της πόλης (Παπαρρηγοπούλου 5, πλατεία Κλαυθμώνος), με τον τίτλο «Η έξοδος του Μεσολογγίου και οι οικογένειες Δημητρίου Μακρή και Στάικου».

Στην παρουσίαση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και της επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου (10-11 Απριλίου 1826), θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς σπάνια αντικείμενα, που ανήκαν στον στρατηγό και αρχηγό της Εξόδου του Μεσολογγίου, τον Δημήτρη Μακρή, αλλά και στην οικογένεια των Στάικων, δύο ιστορικά γένη που έλκουν την καταγωγή τους από το Μεσολόγγι και τον νομό της Αιτωλοακαρνανίας, γενικότερα.

Μάλιστα, τα κειμήλια αυτά πλέον ανήκουν στις μόνιμες συλλογές του μουσείου, αφού δωρήθηκαν σε αυτό από τον δισέγγονο της ιστορικής οικογένειας, τον Πέτρο Στάμου Μακρή – Στάικο. Ο δωρητής είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό για την ιστορική παιδεία του.

Η πιο πρόσφατη εργασία του εκδόθηκε το 2014 από τον Ικαρο, φέρει τον τίτλο «Δεκέμβρης 1944» και συνιστά, κατά τους γνωρίζοντες, έναν ερευνητικό άθλο, αφού ο δημιουργός της μελέτησε με ιδιαίτερη επιμέλεια τα Βρετανικά Αρχεία. Ο κ. Μακρής – Στάικος, ο οποίος εγκατέλειψε τη δικηγορία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ασχολείται με την ιστορική έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κειμήλια αυτά πλαισιώνονται με εκλεκτά χαρακτικά έργα και μοναδικά βιβλία που αναφέρονται στην Εξοδο και προέρχονται από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.