Καθώς ο υδράργυρος παίρνει την ανιούσα και όλοι αρχίζουμε να αναζητάμε για νόστιμους και υγιείς τρόπους για να παραμένουμε ενυδατωμένοι, προκύπτουν δύο ερωτήματα: Είναι η σόδα ενυδατική και είναι τόσο καλή όσο το νερό;

Το Αμερικανικό Κέντρο για την πρόληψη και τον έλεγχο Ασθενειών (CDC) συνιστά την κατανάλωση σόδας ως μιας υγιεινής εναλλακτικής λύσης αντί για τα ανθρακούχα αναψυκτικά που περιέχουν πολλές θερμίδες, αλλά μας ενυδατώνει όπως ένα ποτήρι νερό;

Κι ενώ υπάρχουν πολλές μάρκες, γεύσεις και επιλογές στην αγορά, αναφερόμαστε στο μη αρωματισμένο νερό με φυσαλίδες, που είναι απλά νερό στο οποίο περιέχεται διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που δημιουργεί τις φυσαλίδες, κάνοντας τη σόδα να είναι πιο διασκεδαστική από το απλό νερό της βρύσης.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα της σόδας και των αρνητικών παρενεργειών της. Ας καταρρίψουμε μερικούς:

Μύθος 1ος: Η σόδα καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών
Καλά νέα για τους λάτρεις της σόδας. Το επίπεδο pH της σόδας δεν είναι αρκετά χαμηλό για να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dental Association. Κι ενώ το διοξείδιο του άνθρακα στη σόδα δεν βλάπτει το σμάλτο των δοντιών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα άλλα αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν όλεθρο στην στοματική υγιεινή.

Καλό είναι να ελέγχετε τα συστατικά της σόδας και να επιλέγετε αυτήν χωρίς πρόσθετες γεύσεις, σάκχαρα και κιτρικά οξέα αν ανησυχείτε για την οδοντιατρική σας υγεία.

Μύθος 2ος: Η σόδα διαλύει το ασβέστιο από τα οστά, ενδεχομένως προκαλώντας οστεοπόρωση
Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόδας συνδέεται με τη μείωση της οστικής πυκνότητας των οστών, ιδιαίτερα στις γυναίκες, αυτό έχει να κάνει με την κατανάλωση συγκεκριμένων αναψυκτικών και όχι της σόδας.

Μύθος 3ος: Η σόδα δεν είναι τόσο ενυδατική όσο το νερό
Ακόμη καλύτερα νέα. Η σόδα είναι τόσο ενυδατική όσο το νερό. Το American Journal of Clinical Nutrition συνέκρινε το νερό, τη σόδα και άλλα δημοφιλή ποτά (αναψυκτικά, χυμούς, μπύρα, καφέ, τσάι και γάλα), διαπιστώνοντας πως δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά στην ενυδάτωση.

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αν έχετε ακούσει πως ο καφές και το τσάι αφυδατώνουν τον οργανισμό μας, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά καφέ ή τσάι δεν αφυδατώνονται από αυτά όταν καταναλώνονται με μέτρο. Στην πραγματικότητα, κάποιος που πίνει από 3 έως 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δεν έχει καμία αλλαγή στο συνολικό νερό του σώματός του. Ουσιαστικά, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης με τη μορφή καφέ και τσαγιού είναι ενυδατική καθώς το σώμα έχει συνηθίσει στην καφεΐνη, που διαφορετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διουρητικός ή αφυδατικός παράγοντα.

Όσον αφορά στη σόδα, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας συστήνει πως η σόδα είναι μια καλή εναλλακτική λύση απέναντι στα ζαχαρούχα αναψυκτικά και ένας καλός τρόπος για την μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.
Αν λοιπόν θέλετε να ενυδατωθείτε αυτό το καλοκαίρι, προτιμήστε τη σόδα. Είναι ενυδατική, υγιής και δεν βλάπτει τα δόντια ή τα οστά σας.


Πηγή

Ακολουθήστε το agrinio24.gr στο GoogleNews. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή!!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.