Γιατί πρέπει να δημιουργήσετε εσωτερικά κίνητρα στο παιδί

0
Kid shouting through vintage megaphone. Communication concept.

Παρατηρείτε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να βάλει στόχους ή για να επιτευχθούν, ζητάει (έμμεσα ή άμεσα) κάποιο αντάλλαγμα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να καλλιεργήσετε εσωτερικά κίνητρα στο μικρό σας, τα οποία αυτόματα θα το ωθούν προς το στόχο:

  • Όπως εύκολα προκύπτει από τον εισαγωγή του θέματος, ένας άνθρωπος που έχει εσωτερικά κίνητρα, μπορεί να θέσει εύκολα στόχους και να δώσει τα πάντα για την επίτευξή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, περιμένει να υπάρξει προοπτική ανταμοιβής για να κινητοποιηθεί.
    • Ένας άνθρωπος με εσωτερικά κίνητρα γνωρίζει καλά ότι η ηθική ικανοποίηση από την οικειοθελή και αυθόρμητη προσπάθεια ή την επίτευξη ενός στόχου δε συγκρίνεται με την αξία ενός δώρου.
  • Δημιουργώντας εσωτερικά κίνητρα στο παιδί το βοηθάτε να κατανοήσει ότι ακόμα και η ενασχόληση με κάτι βαρετό για εκείνο είναι για το καλό του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα το κάνει με λιγότερη γκρίνια και περισσότερη προσπάθεια.
  • Επίσης, δε χάνει την αξία της η επιβράβευση. Με το να επιβραβεύετε ή κάνοντάς του δωράκια για αυτονόητα πράγματα, το παιδί επαναπαύεται και μαθαίνει να έχει χαμηλές απαιτήσεις από τον εαυτό του. Η επιβράβευση όταν γίνεται στοχευμένα, βοηθάει στη δημιουργία εσωτερικών κινήτρων σε βάθος χρόνου.
  • Το παιδί πρέπει να νοιάζεται για τη βελτίωση και την εξέλιξή του και αυτό δε σχετίζεται με τα εξωτερικά κίνητρα. Ένας καλός εννοούμενος εγωισμός είναι πολύ πιο ισχυρός από μια στείρα επιβράβευση.