Απειλείται η ζωή του Γερμανού υπουργού Αγροτικής Οικονομίας

4

Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Κρίστιαν Σμιτ, όσο και οι συνεργάτες του δέχονται απειλές κατά της ζωής τους, την ώρα που συνεχίζονται οι τριγμοί στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό από την υπόθεση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη. Όλα αυτά γίνονται ενόψει της αυριανής επικείμενης συνάντησης των αρχηγών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) υπό τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Bild» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σμιτ και οι συνεργάτες του στην εκλογική του περιφέρεια, στη Βαυαρία, δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα και σχόλια στο Facebook από πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για την συγκατάθεση που έδωσε -παρά την αντίθετη γνώμη του κυβερνητικού εταίρου SPD, αλλά και της καγκελαρίας- προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει τη χρήση της γλυφοσάτης για ακόμη πέντε χρόνια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ομίλου MME Funke από την εταιρία Civey, το 78,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του Σμιτ από το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, ενώ μόλις το 28,7% εκτιμά ότι ο υπουργός πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

Παρά την προχθεσινή παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία με ασυνήθιστη δριμύτητα καταδίκασε την ενέργεια του Σμιτ και ζήτησε να μην επαναληφθεί οτιδήποτε παρόμοιο, η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς έγινε γνωστό ότι ο επιτελάρχης της καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, είχε επικοινωνήσει ήδη τη Δευτέρα (27/11) με τον κ. Σμιτ και του είχε επισημάνει ότι ο κανόνας λειτουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας είναι ότι όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, στα κοινοτικά όργανα επιλέγεται η αποχή.

Η υπουργός Περιβάλλοντος (SPD), Μπάρμπαρα Χέντρικς, είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην συνέχιση της χρήσης της γλυφοσάτης, ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, ο οποίος προέρχεται από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αποφάσισε να άρει τη γερμανική… αποχή στο αρμόδιο όργανο της ΕΕ και έτσι δόθηκε το «πράσινο φως» για την πενταετή παράταση της χρήσης της.

Χθες, ο Αρχηγός του SPD, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών, έκανε λόγο για «τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης» και ζήτησε η νέα κυβέρνηση να περιορίσει, ακόμη και να απαγορεύσει αν είναι δυνατόν, τη χρήση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου.

Ο ίδιος ο Σμιτ, πάντως, σε συνέντευξή του στην «Bild» υπερασπίστηκε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι «με την ενδεχομένως μη-δημοφιλή απόφασή μου πέτυχα πολλά για το περιβάλλον. Χάρη στη θετική μας ψήφο, κατέστη δυνατό να εγκριθούν οι περιορισμοί στη χρήση του εν λόγω ζιζανιοκτόνου».

Ο κ. Σμιτ δήλωσε ότι έλαβε μόνος την απόφαση και διευκρίνισε ότι είχε μιλήσει με πολύ λίγα άτομα, μεταξύ των οποίων δεν είναι η καγκελάριος. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, το ζήτημα γνώριζε ο Αρχηγός του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, o οποίος με δήλωσή του στην «Sueddeutsche Zeitung στήριξε το στέλεχός του, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει «γιατί επικρίνεται τόσο».

Κανένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση