Το υπερπολυτελές γιοτ του Σαντάμ γίνεται ξενοδοχείο -φωτό

0

«Το king size κρεβάτι είναι στρωμένο, οι μεταξωτές κουρτίνες τραβηγμένες στην άκρη. Στο χρυσό μπάνιο, μια καρέκλα κουρέα περιμένει να καθίσει κάποιος. Μόνο που ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν απόλαυσε ποτέ τις πολυτέλειες του σούπερ-γιοτ του”: έτσι ξεκινάει το εκτενές ρεπορτάζ του Reuters σχετικά με το γιοτ του έκπτωτου δικτάτορα του Ιράκ, ο οποίος εκτελέστηκε το 2003.

Ο Ιρακινός δικτάτορας δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο «Basrah Breeze», πρώην «Ocean Breeze», μήκους 82 μέτρων. Το σκάφος κατασκευάστηκε για εκείνον το 1981. Αλλά τώρα θα χαλαρώνουν στις ανέσεις τους οι πιλότοι που καθοδηγούν τα πλοία που μπαίνουν και βγαίνουν από το λιμάνι της Βασόρας, αποκαλύπτει το Reuters.

Οπως συνέβη και με άλλους θησαυρούς του Σαντάμ Χουσεΐν, οι κυβερνήσεις που τον διαδέχθηκαν δεν κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο να αξιοποιηθεί το υπερπολυτελές γιοτ. Από τότε που το Ιράκ το πήρε πίσω το 2010, έπειτα από δικαστική μάχη, κατά κύριο λόγο είναι δεμένο στη Βασόρα.

Διαθέτει προεδρική σουίτα, τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Σαντάμ περιλαμβάνουν τραπεζαρίες και άλλα υπνοδωμάτια, ενώ το «Basrah Breeze» έχει 17 μικρότερες καμπίνες για καλεσμένους, 18 για το πλήρωμα και κλινική. Αν και μπήκε πωλητήριο στο σκάφος με την πλούσια διακόσμηση, για 30 εκατ. δολάρια, η ιρακινή κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει αγοραστή.

Για δύο χρόνια, το σκάφος χρησιμοποιούνταν από το πανεπιστήμιο της Βασόρας, για θαλάσσιες έρευνες. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον καπετάνιο του και το μόνο που χρειάζεται είναι συντήρηση.

Τώρα οι αρχές πιστεύουν ότι βρήκαν τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιηθεί το γιοτ. Θα το χρησιμοποιήσουν ως ξενοδοχείο και χώρο διασκέδασης των πιλότων του λιμανιού, καθώς πολλοί από αυτούς ζουν σε μακρινές πόλεις.