Σκληρή γλώσσα Άγκυρας μετά την απελευθέρωση των 8 στρατιωτικών

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στην απελευθέρωση και των τελευταίων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών η Άγκυρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ κατηγόρησε τη Ελλάδα ότι στηρίζει «πραξικοπηματίες, τρομοκράτες και γκιουλενιστές» και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση.

Μάλιστα από τα «πυρά» του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου δεν ξέφυγε και ο πρωθυπουργός.«Νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς.

Σε απόρρητη τοποθεσία και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι οκτώ

Και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι οκτώ αξιωματικοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα τον Ιούνιο του 2016.

Έτσι, όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς, δημοσιευθεί, θα καταλάβει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πρότυπης δίκης (πολιτική απόφαση), σύμφωνα με το νόμο 3900/2010.

Κατά συνέπεια όταν η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα χορηγηθούν στον συγκυβερνήτη ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Να σημειωθεί πως και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, μέσω των δικηγόρων τους, έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο